U wilt een tuin: Lid worden

Na de poëtische woorden van Jan van der Waal (Een volkstuin: iets voor u?) bent u vast en zeker zo enthousiast geworden dat u lid wilt worden en een volkstuin wilt. Wat nu?

We hebben regelmatig tuinen / huisjes beschikbaar. Op dit moment hebben we met name tuinen beschikbaar met een huisje erop dat opgeknapt moet worden. De huisjes zijn te koop voor een bedrag van minder dan € 1000,-. Enkele huisjes zijn zo slecht dat ze afgebroken moeten worden. Degene die zo’n tuin wil huren kan besluiten kosten te maken voor een geheel nieuw huisje of besluiten om er een schuurtje op te zetten en de tuin geheel in te richten voor moestuinieren. Er is een kleine wachtlijst voor bovengenoemde huisjes/tuinen.

Voor de wat betere tuinen / huisjes zijn we afhankelijk van de opzeggingen per maand. De wachtlijst hiervoor is over het algemeen langer en kan gedurende het jaar  verschillen.

U moet wel in Schiedam of Vlaardingen wonen om voor een tuin in aanmerking te kunnen komen.

U kunt zich als kandidaat-lid inschrijven op iedere tweede zaterdag van de maand (behalve januari) tussen 10.00 uur en 11. 00 uur bij de zogenoemde bestuurszitting. U betaalt -per bank- € 25,- inschrijfgeld, nadat u de belangrijkste regels van onze vereniging thuis gelezen heeft en daarmee akkoord bent.
Ons bestuurslid dat de verkoopbemiddeling doet kijkt daarna of er iets is dat geschikt voor u zou kunnen zijn. Dan wordt een afspraak voor bezichtiging gemaakt.

U koopt het huisje en andere opstallen. Prijzen variëren van een paar honderd euro voor een slecht huisje / slecht onderhouden tuin tot tegen de € 10.000,- voor een heel goed en compleet huisje en heel goed ingerichte tuin.

Ieder lid betaalt een zelfde bedrag aan vaste kosten. Dat is o.a. lidmaatschap van de vereniging en de landelijke koepel AVVN, grondhuur, rioolrecht, waterschapsbelasting en OZB en afvoer van huisvuil. Voor de verzekering van het huisje hebben we een collectieve verzekering. Het jaarlijkse premiebedrag hangt af van de verzekerde waarde van het huisje en de inboedel. De kosten die u jaarlijks aan de vereniging betaalt zijn tussen de € 600,- en € 700,-  afhankelijk van de verzekerde waarde van het huisje en waterverbruik. In februari / maart ontvangt u een factuur (jaarrekening) die u voor 1 april moet betalen.

Ieder huisje is aangesloten op waterleiding en riolering. Collectieve gas en elektra aansluitingen zijn er niet. Voor het gas (koken, warm water) kan gebruik gemaakt worden van gasflessen, die verkrijgbaar zijn in onze tuinwinkel.
Voor stroomvoorziening wordt door leden die daar behoefte aan hebben, individueel gebruik gemaakt van zonnepanelen en accu’s.

Van 1 april tot 1 oktober mag overnacht worden, voor de rest van het jaar mag u zoveel op uw tuin zijn als u wilt, maar niet overnachten.

Vaak krijgen we de vraag van geïnteresseerden of we nummers kunnen geven van tuinen die beschikbaar zijn.  Dat doen we niet. Helaas is de ervaring dat mensen die gehoord hebben dat bepaalde tuinen vrij zijn, (meerdere keren) die tuinen oplopen. Dat is heel vervelend; de tuin is immers nog van iemand anders. We beschouwen het tuinhekje als de voordeur van de tuin. Daarom doen we de bezichtigingen altijd met iemand van het bestuur.

Nog steeds geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@volkstuinenthurlede.nl