Een volkstuin: iets voor u?

Een tuin iets voor mij? Natuurlijk!

Nationale tuinweek wandeling met stadsecoloog over thurlede (11)En u ziet uzelf al in alle rust zitten te midden van bloemenpracht, bedwelmd geuren. U staat op om even een onbespoten braampje te plukken. Voorzichtig om niet op zo’n prachtige oranje pompoen te stappen. U loopt langs de kas en ziet de dieprode tomaten, fel gekleurde paprika’s en groen glanzende komkommers zich in grote getale aanbieden voor de salade. Even nog een keuze maken in de overvolle kruidentuin en wat soorten sla snijden. Wat staan de volle kroppen na het malse regenbuitje te glanzen in de avondzon. Paradijslijk en dan plukt uw vrouw Eva een prachtig appeltje voor u.

Baf, u bent terug in de aardse werkelijkheid.

Al dit moois komt niet uit de lucht vallen. Er moet gewerkt worden. De vijand slaapt nooit. De mollen en woelmuizen ruineren uw grasveld. De slakken laten van sla alleen de nerven staan. De wortelvlieg en rups oogsten mee van uw kool. De vogels decimeren het aantal vruchten. Zaaddragend onkruid, niet op tijd uitgetrokken, verspreidt zich razendsnel. Wortelstokken groeien alle kanten uit en overal komt ongewenst groen omhoog.

U moet voortdurend aan de bak. Niets voor niets op ons wereldje.

Maar dat gebeurt wel in de buitenlucht, omgeven door de natuur. Het is gezond en rustgevend bezig zijn. Statistieken tonen positieve effecten voor de gezondheid aan.

Voor u besluit een tuin te nemen: laat u voorlichten. Bezoek wat tuinen en vraag de mensen naar hun ervaringen. Pas op: Laat u niet al te zeer meeslepen door hun enthousiasme! Houdt het gezonde verstand erbij.

Komt u bij mij! Ik praat u een tuin aan in ons prachtige park. Ik vind het hier om allerlei redenen heerlijk. En u bent van harte welkom.

Jan van der Waal, Tuinder Thurlede